ANSÖKNINGAR

Innan ni kan börja övningsköra måste eleven ha ett giltigt körkortstillstånd och du som handledare måste ha ett giltigt intyg om handledarskap.

Eleverna ansöker om sitt körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Ansökan är tvådelad – en hälsodeklaration och en synundersökning. Hälsodeklarationen går att fylla i direkt på hemsidan och är kostnadsfri. Länk till ansökan har ni här. För att körkortstillståndet ska prövas hos Transportstyrelsen måste även en synundersökning göras hos en optiker. Synintyget ber du sedan optikern skicka elektroniskt till Transportstyrelsen. Synundersökning kostar ca. 150 kr.

Du som handledare måste göra en specifik ansökan om handledarskap per varje elev du har tänkt övningsköra med. Varje ansökan kopplas ihop på ditt och elevens personnummer. E-tjänst för denna ansökning/ihopkoppling hittar du här. Följ instruktionerna och fyll i uppgifterna och en ansökan kommer att skickas till Transportstyrelsen. Ansökan är kostnadsfri och Transportstyrelsens beslut skickas sedan till din folkbokföringsadress. Observera att handledarskapet ej kan godkännas om du som handledare eller din elev saknar godkänd introduktionsutbildning (handledarutbildning).