ANSÖKNINGAR

Innan ni kan börja övningsköra måste eleven ha ett giltigt körkortstillstånd och du som handledare måste ha ett giltigt intyg om handledarskap.

Eleverna ansöker om sitt körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Ansökan är tvådelad – en hälsodeklaration och en synundersökning. Hälsodeklarationen går att fylla i direkt på hemsidan och länk till ansökan har ni här.  En blankett för synintyg måste beställas hem som komplement till hälsodeklarationen, ta med denna blankett till närmsta optiker och gör en synundersökning. Hälsodeklarationen går även den att få hem i blankettform och då skickas blanketten för synintyg med automatiskt – blanketterna hittar ni här. Hälsodeklaration + synintyg måste vara Transportstyrelsen tillhanda för att de ska kunna pröva ärendet. De tar även en ansökningsavgift på 150kr som betalas direkt via nätet (om du ansöker den vägen) eller mot ett inbetalningskort om du väljer att beställa hem allt i pappersform. Denna inbetalning är avgörande för din prövning.

Du som handledare måste göra en specifik ansökan om handledarskap per varje elev du har tänkt övningsköra med. Varje ansökan kopplas ihop på ditt och elevens personnummer. E-tjänst för denna ansökning/ihopkoppling hittar du här, tredje länken i E-tjänstlistan – ”Ansök om handledarskap” . Följ instruktionerna och fyll i uppgifterna och en ansökan kommer att skickas till Transportstyrelsen. De tar en ansökningsavgift på 50kr/ansökan och denna väljer ni om ni vill betala direkt via nätet eller om ni vill få ett inbetalningskort hemskickat. När ansökan är gjord och ansökningsavgiften betald är det bara att vänta in ert handledarintyg på posten. Observera att handledarskapet ej kan godkännas om du som handledare eller din elev saknar godkänd introduktionsutbildning (handledarutbildning).